Pleistertje

Vanochtend heb ik vier kleine witte pleistertjes van vier verschillende bovenarmen gepeuterd. Pleistertjes die alleen van stal worden gehaald wanneer er grootschalig en gratis prikken worden uitgedeeld. Griepprikken.
Met deze prikken is iets bijzonders aan de hand. Het zijn geen prikken die hier een unaniem warm welkom krijgen. Het zijn discutabele prikken.
Het zijn prikken waar iedereen een mening over heeft.
In oktober, zo rond het verzetten van de klok, ontstaat de eerste commotie. Een discussie met een hoog klok en klepel gehalte. Feiten en fabels gaan in één adem over tafel.
Cliënten denken heel verschillend over de spuit. De een ontvangt hem liefdevol, kijkt er zelfs naar uit. Een moment dat er weer eens een dokter of assistente over de vloer komt. Griepspuit is voor hen synoniem aan thee met praatje.
De ander weigert pertinent en vertelt overtuigend over een ziekmakende ervaring met de gevreesde spuit. Vaak is het niet eens een eigen ervaring. De schoonzus van tante Thea werd er namelijk hartstikke ziek van, net als de zwager van de buurvrouw van oom Henk. Blijkbaar hebben deze verhalen indruk gemaakt.
Op kantoor wil ik me het liefst aan de griepspuit-discussie onttrekken. Er heerst weerstand. Echter, iets triggert me om deel te nemen. Voor ik het weet zit ik er middenin. Ik moet er iets van vinden, iets verstandigs. In een dappere poging tot een standpunt te komen strooi ook ik klakkeloos met cijfers die ik ooit ergens gehoord heb.
En dan ineens valt het kwartje; geen spuit halen werkt in ieder geval niet. Zo simpel is het ook.
Nu heb ik dus ook een pleistertje. Gekregen van mijn eigen huisarts en zelf betaald. Ik behoor niet tot de doelgroep die een gratis spuit krijgt. Te jong en te gezond. En dat terwijl ik me nu juist heel volwassen vind.
De kans dat ik mijn kwetsbare medemens onbedoeld en onbewust ziek maak is namelijk hoogstwaarschijnlijk, op zijn minst, een klein beetje kleiner geworden.
Fijn. Toch?

blogzuster.nl - social media afbeelding

Emmers

7 reacties On Pleistertje

Reageren:

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Site Footer