Eureka!

Janet heeft veel meegemaakt, veel operaties, veel pech. Zij en ik stellen alles in het werk om haar zo snel mogelijk weer helemaal zelfstandig te maken. Met succes. Ondertussen is ze volleerd in het verzorgen van haar stoma en kan ze zichzelf injecteren. Ze is niet meer wiebelig op de been waardoor zelfstandig douchen, in een douchebak met idioot hoge instap, weer verantwoord lijkt.

Ze heeft er hard voor geknokt. Lief en leed heeft ze met me toevertrouwd. Leed dat ontstond door ontplofte stomazakjes of door onbedoeld onbegrip van haar naasten. Ze trotseerde het vaak met opgeheven hoofd, maar soms moest ze er voor buigen. Ze heeft angsten opzij gezet. Heel langzaam heeft ze weer vertrouwen in haar lichaam en in zichzelf gekregen.

Vandaag is een heuglijke dag. 

Vandaag gaan we de zorg evalueren en afsluiten. Dat is immers de bedoeling. Cliënt komt in zorg, je stelt samen doelen op en wanneer de doelen bereikt zijn sluit je de zorg weer af.

Ik loop achterom en zie haar aan de tafel zitten. Ik blijf even staan om naar haar te kijken. Ze ziet er goed uit. Ze heeft zich opgemaakt. Het bewijs dat het goed met haar gaat.

Dan ziet ze mij staan, steekt haar hand op en glimlacht. Ik lach terug. Ik doe in de loop mijn jas al uit en hang hem bij binnenkomst over de rugleuning van de keukenstoel.

“Koffie?”, vraagt ze? We babbelen wat over ditjes en datjes. 

Dan komen we onvermijdelijk aan bij het moment suprême. Het zorgplan. We nemen alle gestelde doelen zorgvuldig door en zoals verwacht slaagt ze met vlag en wimpel. Eureka! 

Het is stil. 

Ze zucht en kijkt me onzeker aan. “Ik vind het spannend dat ik het nou helemaal zelf moet kunnen,” zegt ze. “Dat ik niet meer op je terug kan vallen.”

Met die woorden geeft ze mij ingang tot uitstel van executie. Ik wil haar nog niet helemaal loslaten. Ook ik heb soms tijd nodig om te wennen… 

Ik spreek met haar af dat ik nog één of twee keer langs kom. Gewoon om even te horen hoe het gaat. 

Of dit verpleegkundige zorg is? Ik vind van wel.

blogzuster.nl - social media afbeelding

Emmers

8 reacties On Eureka!

Reageren:

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Site Footer